Senapspanerad sej

Under vår första månad i Göteborg har vi njutit av att ha färsk fisk lättillgängligt och med god variation. Nu när semestern går mot sitt slut börjar också de lokala fiskhandlarna att öppna. Vår lokala fiskhandlare finns vid Sankt Sigfridsplan, mellan Danska vägen, Delsjövägen, en rondell och en spårvagnshållplats. Kanske inte det första ställe man tänker på när det gäller färsk fisk. Men både sonen Samuel och några andra bekanta har rekommenderat "Fiskaffären", så vi stegade in och frågade vad han hade att erbjuda oss som är nyblivna göteborgare. "Aj, kommer ni nu. Det är en röten vecka, första veckan efter semestern", svarade fiskhandlaren rappt på klingande göteborgska. Sedan föreslog han sej och Gunilla frågade vad hon skulle göra med den. Senapspanera den, kom det som ett snabbt svar. Servera med dill och potatis (Bjärepotatis som han också sålde).


Granne med spårvagnshållplatsen ligger vår lokala fiskhandlare.


Är det kyrkans märke du har på din kavaj, frågade fiskhandlare. Jag har många kunder som jobbar i kyrkan, och så nämnde han flera bekanta namn.


Panera bara på en sida och låt den bli riktigt krispig.


Mycket dill och grädde ska det vara!


Göteborgsdelen av familjen Linden samlade runt matbordet, en inte helt ovanlig plats för umgänge hos oss.

4 st portionsbitar à 150-200 g av sejrygg
4 msk stark senap
4 msk ströbröd
2 dl grädde
1 msk fond på flaska
salt och peppar
färsk dill
Servera med potatis

Sätt på potatisen, och stoppa stjälkarna av dillen i vattnet. Smöra ena sidan av fisken med senap, salta och peppra. Strö sedan rikligt med ströbröd över senapen och klappa in det så att det fastnar. Hetta upp en stekpanna som inte är alltför stor (detta för att grädden ska komma upp en bit på fisken och koka den) till medelhög temperatur.
Stek den panerade sidan i matolja eller rapsolja. När paneringen har fått fin färg vänd fisken. Häll i grädden runt fisken, men inte på paneringen! Den ska vara krispig. Tillsätt fond i grädden. Låt allt småputtra tills fisken är färdig. Det tar mellan 3-10 minuter beroende på tjocklek. Smaka på såsen och krydda eventuellt med salt och peppar. Hacka dillen och strö den över precis innan servering. Häll av potatisen och servera.
Receptet finns också på Sveriges Radio hemsida som senapspanerad sejrygg

Vi får väl se om ni kommer tillbaka, sa fiskhandlaren. I så fall blev det väl bra. Och ja, vi kommer tillbaka!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla