Skansen Lejonet och Emerantia

När vi hälsade på vår äldsta son som bodde i Stampen under några år så tittade jag ofta längtansfullt på Skansen lejonet, men det gick inte att gå dit för järnvägen och motorvägen låg i vägen.


Att ta sig till Skansen Lejonet är inte helt enkelt. Särskilt som lejonet inte en syns. Men skam den som ger sig; vi gav inte upp utan hittade (cykel-)vägen dit en solig dag sommaren 2018.

När vi så småningom flyttade från Värmland till Göteborg fick vi möjlighet att leta oss dit. Vi bor ju inte så långt ifrån så vi tog cyklarna. Men det var inte lätt att hitta dit. Man får cykla över och under och fram och tillbaka men till slut kom vi fram.


Vi tog Danska vägen till Olskroken och vidare över E20/E6 och sedan vidare ...

När vi parkerat cyklarna gick vi uppför Emerantias backe för att komma upp till Skansen.


Emerantias backe med blicken mot Skansen Lejonet.

Emerantia var en modig kvinna som försvarade Gullbergsvass hus som låg på kullen innan Skansen byggdes 1687. Sverige och Danmark låg ju i ständiga krig så även 1612. Maken Mårten Krakow var sängliggande med en skottskada i benet så han överlämnade försvaret till sån dådkraftiga hustru. Hon slog tillbaka fem anfall av danskarna. Hon och de andra soldathustrurna samlad skrot och sköt på motståndarna och kokade lut och hällde över dem. Hon vann slaget.


Lejonet!

Skansen Lejonet och Skansen Kronan ritades av Erik Dahlberg och började byggas i maj 1687. Vi det här laget hade Karl X vunnit över danskarna och södra Sverige var numera svenskt. Men det var ju inte långt till Danmark och de ville ju gärna ha tillbaka den ”vackraste delen” av Danmark. Så Karl XI lät förstärka försvaret av Göteborg. Skansen stod klar 1692 och gick ur militär tjänst 1942. Det ståtliga 4 meter höga lejonet sattes upp 1893.


Från Skansen Lejonet ser vi bangården, Judiska begravningsplatsen, Stampen, Nya Ullevi, Gothia Towers, Gårda ...

Skansen renoverades på 1970-talet och 1974 blev det förbundsborg för Götiska förbundet som ordnar trevliga guidade turer. Skansen kan också hyras för fester. När vi var där var det dukat för bröllop. Mäktig lokal för en sådan fest.


Utgrävning som blottlägger Gullbergshus som Emerantia med kraft försvarade, då maken hade lite ont i benet.

I samband med grävningar för Västlänken hittade man lämningar efter Gullbergsvass hus, spännande att få en glimt av 1500-talet.


Gunilla med vår guide den sommardag då vi äntligen kom till Skansen Kronan.

Man kan läsa mer om Emerantia, Erik Dahlbergh, Skansen Lejonet, Götiska förbundet och kungarna på Wikipedia.

Lyssningstips:
Podden Kvinliga krigare om Emeratia

Det finns alltid en väg som leder till målet!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny