Bohus fästning, Kungälvs kyrka och Kongahälla

Länge var Bohus fästning ett riktmärke för oss när vi närmade oss Göteborg på 45:an. Snart var vi framme hos barnen som flyttat hemifrån, och så småningom också barnbarnen. Och så Gunillas farbror Folke Linds tavla med flygande gäss framför fästningen, en av många fågeltavlor som hänger på våra väggar. Sedan vi flyttade till Göteborg har vi besökt Bohus fästning, Kungälvs kyrka och Kungälv flera gånger.


Solen kom från "fel håll", eller så var det bara vi som var tidigt på plats. I kameralinsen blir det mer dramatiskt än det egentligen var.

Denna corona-söndag då vårvärmen äntligen gav sig till känna kom vårhatten fram och vi tog en tur till Kungälv och fästningen för en härlig promenad i solen. Fästningen är inte öppen för säsongen, å andra sidan var det ganska folktomt. Vi fick oss en skön promenad på gångvägen runt fästningen, med utsikt över Nordre älv, Göta älv, Bohusbron och Jordfallsbron.

Bohus fästning började byggas 1308 som ett försvar av Norges sydgräns. Ruinen ligger på en hög klippa på en holme i Nordre älv. Bohus fästning har gett namn åt landskapet Bohuslän. Under sin 700-åriga historia har fästningen kontrollerats av Norge, Danmark-Norge och Sverige. Bohus fästning har varit belägrad många gånger, men aldrig blivit erövrad i strid.

På fastlandet, med utsikt mot Bohus fästning, ligger Kungälvs kyrka, en träkyrka från 1682. Kyrkan är tack vare dess välbevarade helhetsskick en av de mest intressanta kyrkorna från den tiden i landet. I kyrkans tak finns magnifika målningar av göteborgsmålaren Erik Grijs från 1690-talet. Målningarna beskriver den yttersta tiden och är uppdelade i en gammaltestamentlig och en nytestamentlig sida.

Inte långt från kyrkan, på Västra gatan 13, ligger den Lagerlöfska huset. Här bodde läkaren Daniel Lagerlöf, bror till författarinnan Selma Lagerlöf. Det var när Selma besökte sin bror som hon skrev boken ”Drottningar i Kungahälla”.

Kungahälla, Konungahälla eller Kongehelle var en medeltida stad på norra stranden av Nordre älv i Bohuslän som då tillhörande Norge. På Hisingssidan låg Ragnhildsholmen. Kungahälla omtalas som kungsgård redan från 900-talet, blev Bohusläns första stad och var på 1000-talet en av Norges strategiskt viktigaste städer. På 1200-talet byggdes borgen på Ragnhildsholmen. När Bohus fästning byggdes tappade Kungahälla sin betydelse och är idag återstår bara en kulle av den en gång så betydelsefulla staden.


Först en rejäl skylt, sedan kan vi ta oss an fästningen.


Denna söndagsmorgon fann vi bara en bräsch i den yttre muren.


Imponerande fästning, aldrig intagen i strid.


Fars hatt.


Fin gångväg med utsikt över Göta älv och Nordre älv.


Ointaglig var den ...


... under sina 700 år.


Fågelsträck av Folke Lind, Gunillas farbror.


Kungälvs kyrka från 1682.


Takmålningarna i Kungälvs kyrka i Mellan himmel och helvete: Bemålade kyrktak i Göteborgs stift 1697-1812 av Kajsa Nyström Rudling.


En bit från Kungälvs kyrka ligger Bergfeltska trädgården, en lite pärla i Kungälv.


Och straxt därefter det Lagerlöfska huset, där Selma Lagerlöf skrev boken "Drottningar i Kungahälla".


Många hus i kvarteren runt Kungälvs kyrka, det gamla Kungälv, har trevliga och upplysande skyltar.


Boken handlar om Norska och Svenska drottningar från medeltiden i sagans form.


På andra sidan Nordre älv från Ragnhildsholmen låg Kungahälla.

En fin utflykt vårens första dag!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla