Moussaka

Jag har köpt en kokbok som jag tycker är rolig, Tessa Kiros: Mellan hjortron och oliver. Hon har en mångkulturell bakgrund och delar med sig av släktens recept. Det här receptet kommer från hennes grekiska faster. Hennes recept är lite mer tidsödande så jag kokar potatis istället för att råsteka och jag grillar auberginen i ugnen istället för att steka på spisen.

8 portioner

1 kg aubergine
olivolja
1 stor gul lök
3 msk hackad persilja
2 finhackade vitlöksklyftor
850 g blandfärs
1 tsk malen kanel
½ tsk oregano
1 lagerblad
500 g krossade tomater
500 g potatis.

bèchamelsås

50 g smör
½ dl mjöl
5 dl mjölk
salt
vitpeppar

1. Koka potatisen.
2. Skiva auberginen i 5 mm tjocka skivor, salta dem och låt den bittra smaken dras ut i en halvtimme. Skölj dem och lägg på plåtar, ringla över olivolja och grilla i ugnen tills innanmätet är mjuk. Det går åt en hel del olivolja. Hacka lök och vitlök.
3. Stek den gula löken tills den är genomskinlig i olivolja. Tillsätt vitlök och persilja, låt den bra fräsa någon minut. Tillsätt färsen och stek den. När färsen är genomstekt tillsätt kanel, oregano, lagerblad och tomaterna. Låt såsen koka på svag värme 30 minuter.
4. Lägg hälften av auberginerna på botten av en djup vid form eller ta två mellanstora. Skiva den kokta potatisen ovanpå. Lägg på all färs och lägg på de sista aubergineskivorna.
5. Smält smöret, rör ner mjölet tillsätt mjölken lite i taget. Låt såsen koka i minst tre minuter för att få bort mjölsmaken. Häll såsen över moussakan. Se till att det finns plats kvar för det bubblar ordentligt när den blir varm. Grädda 45-60 minuter i 175 grader.
6. Nu doftar det gott av kanel. Låt den stå en stund i ugnen när den är klar så att den stabiliserar sig.

Väl värd besväret!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny