Hammarö sydspets

På Hammarö finns många trevliga utflyktsmål, särskilt om man vill komma ut till vattnet. Kilenegården och Bonäsudde, till exempel. Vår favorit är Hammarö sydspets, Skage fyr. Här finns klippor och obruten horisont.


Utsikten söderut från sydspetsen bjuder på obruten horisont.


Det är väl skyltat med information om vad man kan se i omgivningen.


Det är inte stora avstånd, men man kan få en bra promenad om man går rund ön.

Kör Hammaröleden ut på Hammarö och tag till vänster vid rondellen på Nolgård. Följ Lövnäsleden österut och tag till höger mot Takene (7 km). Följ den slingrande asfalterade vägen ända till Hammarö sydspets. Där asfalten tar slut fortsätter man på grusvägen där det står skyltat Hammarö sydspets 1,2 km. Där vägen tar slut finns en ordentlig parkering, informationsskyltar, toalett och skyltar mot fyren, fågelstationen och olika vindsskydd.


Vandringen genom tallskogen bjöd denna gång på underbart motljus.


Sista biten ut till Store Holmen går på breda spänger som också erbjuder viloplats.


Det finns många stigar att välja på. Raka vägen eller en vacker omväg.

Väl framme vid parkeringen går man genom ljus och vacker tallskog, förbi några sommarstugor. Sista biten innan man är ute på spetsen, som delvis är en egen ö Store Holmen, går man på spänger. Sedan är det bara att vika av på någon av stigarna som leder ut på de steniga stränderna. Där hittar man vindskydd med grillplatser, fikabord, sjömärken samt en fyr, Skage fyr. Här skriver VF om fyren.


Det finns flera vindskydd och grillplatser att välja på.


Här är det någon som samlat skatter i naturen.


Och här har några jobbat hårt för att lämna ett minnesmärke.


Längst ut på sydspetsen ligger Skage fyr, aktiv under åren 1972-1932.

Eftersom Hammarö sydspets ligger långt ut i Vänern är det en plats som flyttande fåglar passerar under vår och höst. Därför finns här en fågelmärknigsstation. Under flyttningstider sätts stora nät upp som fångar de flyttande fåglarna, som ringmärks och släpps. Här har vi sett många fåglar, bl a sparvuggla och gröngöling, samt trastar och finkar. Under hösten hålls Fågelstationens dag, då allmänheten bjuds hit att titta på ringmärkningen.


Sydspetsen är ett mycket bra ställe att skåda fågel på. Och bar information finns.


Här finns ett rejält fågeltorn, med bra fikaplas vid dåligt väder.


I buskagen sätts fågelnäten upp under vår och höst.


En tubkikare gör det lättare att identifiera fåglarna. Denna gång bjöds vi på
havsörn i en generös skådares tub.

Denna vinterdag (5/1 -13) planerade vi inte att titta på fåglar. Vi räknade inte med att se några, utan ville bara komma ut i solen och se horisonten. Därför fick fågelkikaren stanna hemma, men en matsäck packades och kängorna snörades. Men det finns alltid fåglar att se, hur stilla det ändå verkar vara. Först såg vi några skrakar som flög förbi och på udden stod det en skådare med tuben riktad mot en lite kobbe ute i vattnet. Vi frågade om han såg något och det visade sig att det satta en havsörn på kobben. Fågelskådare är generösa och berättar villigt vad de ser och bjuder gärna på en titt i kikaren. Dagens lärdom: Låt inte kikaren stanna hemma. Det finns alltid fågel att skåda.


Ett strävsamt par i släpljus.


En vindstilla vik i solsken...


...är perfekt för en fikastund.

Vi avslutade promenaden vid en stilla vik, där vi förr om åren sett häckande lom, tärnor och småskrake.

Ta vara på smultronställena i stadens närhet!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla