Göteborg

Våra Utflyktstips Göteborg

Drottning Hackas grav

Göteborgs äldsta byggnadsverk ligger på Hisingen och är 5 000 år gammalt. Det är en stendös som ligger i Svensby i Säve. För oss var den okänd ända tills Torgny läste Kristian Wedels kåseri i GP onsdagen den 22 april. ”Den måste vi titta närmare på.” Det blev en passande utflykt i coronatider. Vi var självfallet ensamma där.


Drottning Hackas grav är Göteborgs äldsta byggnadsverk.

Läs mer: Drottning Hackas grav

Bohus fästning, Kungälvs kyrka och Kongahälla

Länge var Bohus fästning ett riktmärke för oss när vi närmade oss Göteborg på 45:an. Snart var vi framme hos barnen som flyttat hemifrån, och så småningom också barnbarnen. Och så Gunillas farbror Folke Linds tavla med flygande gäss framför fästningen, en av många fågeltavlor som hänger på våra väggar. Sedan vi flyttade till Göteborg har vi besökt Bohus fästning, Kungälvs kyrka och Kungälv flera gånger.


Solen kom från "fel håll", eller så var det bara vi som var tidigt på plats. I kameralinsen blir det mer dramatiskt än det egentligen var.

Läs mer: Bohus fästning, Kungälvs kyrka och Kongahälla

Klippan med Färjenäs

På södra sidan av Göta älv, vid inloppet till Göteborg, straxt öster om Älvsborgsbron ligger Klippan. Här låg Gamla Älvsborgs fästning eller Älvsborgs slott. Från 1300-talet till 1600-talet var fästningen en betydelsefull befästningsanläggning vid Göta älvs utlopp.


Klippan, vid Älvsborgsbrons södra fäste, en plats med mycket historia och många makalösa byggnader.

Läs mer: Klippan med Färjenäs

SeminarieParken

I körsbärsblomningens tid brukar sociala medier översvämmas med bilder på de rosa blommorna på översållade träd, som finns på utvalda platser i städerna. I Stockholm är det Kungsträdgården och i Göteborg SeminarieParken. I år har det varit lite blygsamt med bilder. Men någonstans i sociala medier såg vi att det blommade i Seminarieparken. Vi begav oss dit en lördag i corona-tider och där blommade det. Blommorna var lite frostnupna och några knoppar återstod. Men det blommade, om än blygsamt. Vårtecken!


Körsbärsträdet blommar på bar kvist.

Läs mer: SeminarieParken

På vår gata i stan – Jakobsdalsskogen

Hemma på min gata i staaaaan, som Stina i Saltkråkan sa. Hemma på vår gata i stan finns det en fin liten skog som är precis lagom för en hundpromenad eller en vårpromenad när solen tittar fram. Det är inte vilken skogsdunge som helst. Den består av gamla ekar, och bokträd, gamla stengärdsgårdar och en husgrund, mattor av vitsippor och mindre bestånd liljekonvaljer.


Gläntan i skogen där livet började återvända efter hjärnskakningen ...

Läs mer: På vår gata i stan – Jakobsdalsskogen

Fjärås Bräcka med Naturum

Sista helgen i mars, mitt i corona-krisen med dess begränsningar, fick vi en solig helg och en obändig lust att komma ut i naturen. Förra året hade vi tagit en promenad i Särö Västerskog och styrde kosan dit. Först högmässa i Askims kyrka, där vi naturligtvis höll armlängds avstånd och satt glest. Sedan körde vi mot Särö. Det visade sig dock att parkeringen var full och flera bilar i kö. Det var inte bara vi som ville ut naturen och njuta av solen. Vi ändrade snabbt resmål och körde mot Fjärås Bräcka, ett par mil bort. Där hade vi varit med två av våra barnbarn en solig sommardag för två år sedan och tänkt att vi skulle återvända. Nu blev det av. Det var fler som kommit på samma tanke, men parkeringen var inte full naturen är rymlig.


Gunilla och Hanna orienterar sig vid de informativa skyltarna vid Naturum Fjärås-Bräcka.

Läs mer: Fjärås Bräcka med Naturum