Köttfärs

Frikadeller i currysås

Min farmor gjorde frikadeller i currysås när jag var liten. Jag älskade dem. Jag har gjort det några gånger för många år sedan. Andreas önskade sig det när han kom hem från England. Jag fick leta reda på min äldsta kokbok och där fanns det ett recept på frikadeller.

500 g blandfärs 50/50
1 dl grädde eller mjölk
2 msk ströbröd
1 ägg
salt och vitpeppar

1 l vatten
1 lagerblad
10 persiljestjälkar
1 morot i skivor
1 gul lök i skivor
2 tsk salt
8 vitpepparkorn

eller 2 buljongtärningar

Koka den egna buljongen en halvtimme och sila bort grönsakerna eller lös upp buljongtärningarna i vattnet. Blanda färsen och rulla små köttbullar. Koka dem i buljongen på medelvärme några åt gången. När de flyter upp är de klara. När alla frikadellerna är klara sila spadet en gång till. Smaksätt med curry och red med maizenaredning. Man kan hälla i lite grädde om man vill få lite mildare smak. Servera med kokt potatis. Det är jättegott att mosa potatisen i såsen.

Ljuva barndomsminnen ;)

Mamma Gunilla

Barnens frestelse

Det här receptet kommer från Marita och Carina på jobbet (skolköket). Jag har ovandlat receptet från 100 portioner till 4 så provsmaka gärna när ni lagar till den. Här serverades den till ett "resande teatesällskap" Det var kusinerna som skulle så på Benjamins teater. Med ketchup gick den ner :)

Många frestelser i köket.
Barnens frestelse tillsammans med klassisk Janssons frestelse.

10-12 potatisar, strimlade
200-300 gr köttfärs
2-3 msk tomatpuré
2-3 msk tomatketchup
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl mjölk
2 dl grädde
½-1 dl ströbröd 

Fräs köttfärsen i en gryta med smör. Rör ner topmatpuré, ketchup och kryddor. Smaka av. Varva köttfärs och strimlad potatis i en smord eldfast form. Häll mjölk och grädde i den urskrapade grytan och koka upp. Häll mjölkblandningen över potatisen och strö över ströbröd. Grädda i 200 grader (varmluftsugn) ca 45 minuter.

Smaklig frestelse!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kinesiska köttbullar

Ett loppisfynd inspirerar till "Kinamat". Maten kommer från Anne Chengs kokbok Asiatisk mat. Svenskanpassad mat som är god och enkel att laga.


Köttbullar på kinesiskt vis.

Köttbullar

300 g nötfärs
½ purjolök
2 msk mushroom soya
1 msk potatismjöl
2 msk rapsolja
salt och peppar

Strimla och stek purjolöken i olja. Låt den svalna. Blanda den med köttfärs, soya, purjolök salt och peppar. Gör stora köttbullar och stek dem i rapsolja.

Kinakål

3-400 g salladskål
1 dl vatten
3 msk soya
2 msk färskriven ingefära
salt och peppar

Strimla salladskålen i 1 cm strimlor. Lägg i vatten med soya, ingefära, salt och peppar. Koka i 15 minuter.

Omelett

4 ägg
½ tsk salt
1-2 tsk sesamolja
3-4 salladslökar
gräslök
2 msk rapsolja

Strimla salladslöken och stek den mjuk i olja. Vispa äggen salta och peppra. Rör ner äggsmeten och stek på medelvärme under omrörning tills äggen stelnat. Strö över gräslök.

Vitlöksris

3 dl jasminris
6 dl vattensalt
3 msk smör
3 vitlökar

Skölj och koka riset utan salt. Låt det svalna. Skala och hacka vitlöken. Stek i smör och blanda ner riset, salta. Stek på medelvärme.


Pressgurka på kinesiskt vis

Pickles på gurka

1 slanggurka
1 röd chilipeppar
1½ tsk salt
3 tsk socker
2 tsk vitvinsvinäger
1½ tsk sesamolja

Dela gurkan i 4 delar och varje del i 6 klyftor. Blanda med salt och socker och låt stå i 20 minuter. Finstrimla chilin. Häll bort vätskan tillsätt vinäger, sesamolja och chili.

Spännande smaker men inte för starka!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Spagetti med köttfärssås

Brorsan frågade om jag ville passa barnen en kväll när båda föräldrarna var på resande fot. Det ville jag gärna och vad passar bättre än spagetti och köttfärssås till middag. Den här köttfärsåsen gjorde farmor Hanna när hon var hos oss och hälsade på när vi var små. Hon kom och städade, strök och lagade mat. Hennes köttfärssås var godare än mammas. Mamma drygade ut med morötter och burktomater. Farmors smakar bara kött!

Det är ett nöje att laga mat till Axel som äter mycket och njuter länge.

500 gr köttfärs
1 gul lök
smör
1 köttbuljongtärning
2-3 msk ketchup
1-2 msk kinesisk soja
½-1 dl mjölk
1-2 msk brun redning
vitpeppar

Farmor Hannas köttfärssås är ett kärt matminne för Gunilla.

Hacka löken och stek tills den fått färg. Lägg i en kastrull. Stek köttfärsen i omgångar och blanda ner med löken. Tillsätt övriga ingridienser utom redningen som tillsätts när allt kokat upp. Koka såsen i 10 minuter. Servera med spagetti.

Tack för trevligt sällskap!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Köttfärslimpa

Jonathan suckar då och då över vår köttfattiga kost, därför gjorde jag i ordning en köttbullssmet så att kan kunde rulla köttbullarna själv medan jag fixade risotto med lax åt oss "vuxna". Han hade inte tid så det blev en köttfärslimpa istället. Det gick utmärkt det också.


Lite enkelt hantverk för Jonathan.

500 gr köttfärs
2 msk ströbröd
½ dl mjölk
1 ägg
1 riven lök
salt och peppar


Det blev rester till dagen därpå. Praktiskt

Blöt upp ströbrödet i mjölken några minuter. Riv ner löken och krydda med salt och peppar. Blanda ner köttfärs och ägg. Forma smeten till en limpa och lägg i en smord eldfast form. Stek i ugnen på 175 grader i ca 1 timme. Servera med brunsås , hemmagjord med kalvfond, vatten, grädde och maizenas bruna redning.

Jonathan blev nöjd!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny