Trattkantareller

Pasta med örter och trattkantareller.

Jag är ständigt på jakt efter recept där jag kan få nytta av alla trattkantareller som Torgny bär hem från skogen och torkar i vår svamptork. Det här receptet kommer från Go'morron i fredags och det var lika gott som det lät.


Jordärtskockan gifter sig bra med svampen.

400 g pasta
3 dl grädde
1 1/2 dl persilja
1 1/2 dl basilika
1 vitlöksklyfta
1 tsk pressad citron
1-2 tsk grönsaksfond

300 g jordärtskockor
200 g champinjoner
1 stor näve torkade trattkantareller
smör
salt och peppar

Lägg trattkantarellerna i blöt.
Skala jordärtskockorna och skär i mindre bitar och koka dem ca 4 minuter i lättsaltat vatten.
Skiva och stek champinjoner, trattkantareller och jordärtskockor i smör. Krydda med salt och peppar. Det blir bäst om man steker var för sig. Håll dem sedan varma.
Koka pastan knappt klar och skölj pastan i kallat vatten.
Hacka örterna och koka upp med grädden. Koka i 2-3 minuter. Mixa med mixerstav. Smaka av med vitlök, citron, salt och peppar.
Blanda ner pastan. Lägg upp i en djup talrik och lägg på svamp och jordärtskockor. Tycker man att det känns torrt är det gott med crème fraiche till.

Lite omständligt med väl värt besväret!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Trattkantarellsmörgås

Vi gav själen en stunds vila och gick ut i skogen och "hämtade"  trattkantareller. Det fanns hur mycket som helst! På vägen hem fick vi gå på skogsvägen, det var överfullt i korgen. När vi kom hem stekte vi dem länge, först så att allt vatten försvann och sedan i smör. Trattisar kan kännas lite slemmiga när de är färska och jag föredrar dem torkade, men på det här sättet fick de en bra konsistens. Sedan blev det varma mackor (till frukost).


Vi testade med vedugnsbakat bondbröd. Blev jätte gott!

trattkantareller
smör
salt och peppar
formfranska eller bondbröd i tunna skivor
ost

Stek svampen i smör. Smaka av med salt och peppar. Bred smör på brödet. Lägg på kantareller och en skiva med ost. Gratinera 18-20 minuter i 225 grader.

Njut av hösten!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Crèpes med svamp och tomat

Mjölk som gått ut, salsarester och trattkantareller från vårt digra svampförråd är utgångspunkten för dagens crèpes. Jag skulle egentligen blandat spenat med ricottaosten men den var slut och så skapades den här rätten istället. Den funkade dessutom och vi testade den på Katarina som godkände den.

crèpes

2 ägg
2 dl mjöl
4 dl mjök
1/2 tsk salt

fyllning

250 g ricottaost
1 näve trattkantareller
1 msk smör
3-4 msk salsa
1 1/2 dl parmesanost
salt och svartpeppar

Stek crèpes och låt dem svalna. Blötlägg trattkantarellerna och stek dem sedan i smör. Blanda ricotta med salsa, svamp och parmesan. Klicka ut och rulla in i crèpesen. Lägg i en smord form. Pensla med smör. Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter. Svamp gifter sig bra med och och tomat.

Bra för både miljön och plånboken att ta till vara det som finns!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Annas oväntade paj

Vi såg filmen "Julie & Julia" i helgen. Den handlar om Julia som lagar sig igenom Julies kokbok under ett år och samtidigt bloggar om sin upplevelser och mödor. 524 recept på 365 dagar. Usch så stressigt. Vi hittar våra recept i tidningar och kokböcker, nya och gamla. Vissa kockar är mer frekventa än andra. En favorit är Anna Bergenström. Hon ger inspiration till många måltider hos familjen Lindén. Och genom vår hemsida får ni ta del av de recept vi gillar.

pajdeg

3 dl vetemjöl
1 kryddmått salt
150 g smör
1-2 msk iskallt vatten

fyllning

3-4 dl lagrad ost
½ dl torkade trattkantareller
150 g broccoli
3/4 dl grovt hackade valnötter
3 ägg
3 dl gräddmjölk
salt, svartpeppar

Gör pajdegen och låt den vila. Kavla ut degen och förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 grader. Dela broccolin i små buketter och koka en minut i saltat vatten, kyl ner. Lägg broccolin, blötlagda trattkantarellerna och valnötterna i pajskalet. Strö över ost och rör ihop gräddmjölk och ägg och häll över pajen. Grädda pajen 30-40 minuter. Vi har gjort både broccolipaj och trattkantarellpaj förut men det här med valnötter till var en god överraskning.

Tack Anna för överraskningen!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Svampcarbonara

Ännu ett recept från min nya kokbok från Allt om Mat. Eftersom vi har så mycket trattkantareller är vi ständigt på jakt efter recept som passar. Det här var en 10 poängare.


Blandat gula kantareller och trattkantareller.

4 personer

400 g spagetti
400 g svamp
1 gul lök
2 msk smör
100 g frusna ärtor
2 äggulor
1 dl grädde
1 dl riven parmesanost
salt och svartpeppar
finhackad persilja

Hacka den gula löken. Stek i smör tillsammans med den delade svampen. När svampen är klar, all vätska ska vara borta så rör ner ärtorna och låt dem bli varma. Koka spagettin. Rör ihop äggulor, grädde och parmesanost. Rör ner det i spagettin och blanda ner svampröran. Toppa med hackad persilja.

Godare och nyttigare än traditionell carbonara tyckte jag!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Trattkantarellsoppa med selleri

En ny variant på trattkantarellsoppa. Receptet kommer från systembolaget. Jonathan tycker dock att mormors är godare. Ni får pröva och smaka.

Med torkade trattisar i huset är soppan inte långt borta.

3 dl torkade trattkantareller
3 msk smör
1 l grönsaksbuljong
2 charlottenlökar
4 msk mjöl
1 dl vispgrädde
1 äggula
salt och peppar
persilja och strimlad purjolök

Lägg kantarellerna i blöt. Skär sellerin i små tärningar. Fräs den i smör. Finhacka charlottenlöken. Ta up sellerin och fräs löken i smör. När den är glansig pudra över mjölet och häll på grönsaksbuljongen lite i taget. Koka i tre minuter. Tillsätt svamp och selleri och koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda äggula och grädde. Sänk värmen och rör ner i soppan. Servera med purjolök och persilja.


Trattkantarellsoppa med selleri har vi inte provat förut.

Det är bra att ha trattisar i förrådet!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny