Potatis

Hasslebackspotatis

Det här är ett gammalt recept. När det var kalas hemma hos familjen Lind blev det hasselbacksptatis. Lite pilligt men väl värt besväret.

Potatis när den är som bäst? Nej, potatis är alltid bäst!

Skala 3-4 potatisar per person. Lägg dem i en träslev och skär nästan ända ner. Lägg dem på en plåt och häll rikligt med smör-&rapsolja på. Salta och strö finrivet ströbröd över. Stek i ugnen 45-60 minuter på 200 grader.

Kalasmat!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Bonderudspotatis och Skårepotatis

När vi kom ut till mormor på landet doftade det ofta gott av vitlök när vi öppnade dörren på fredagkvällen. Det här blev en av våra favoriter. Det är grekisk potatis från början men heter numera Bonderudspotatis i vår familj.  Bonderud hette gården utanför Kristinehamn där mormor bodde 1987-1996.

Bonderudspotatis är enkelt och gott. Sköter sig själv i ugnen.


4 port

1 kg potatis
2 gula lökar
1 röd paprika
1 gul paprika
färsk broccoli
1 ask körsbärstomater
200 g fetaost
½ dl olja
2-3 vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
1 msk örtsalt
1-2 msk örtkryddor typ oregano, rosmarin, dragon, timjan
salt och svartpeppar

Skala och klyfta potatis och lök. Skär paprika i stora fyrkantiga bitar. Blanda detta med olja och kryddor. Lägg på en plåt gärna på "silikonbakpapper". Lägg körsbärstomater ovanpå. Stek i ugn 200 grader i ca 40 min. Tillsätt broccolibuketter och tärnad fetaost och stek i ytterligare 10min. Servera detta med till exempel keso och majs eller keso blandat med tärnad tomat, lite finhackad purjolök och örtsalt.


Jag älskar potatis och det här kommer min variant på ett recept från Allers.

Bonderudspotatisen kan varieras på många sätt. Denna har bröd på toppen.

4 port

12-15 kalla kokta potatisar
200 gr fetaost
1 ask körsbärstomater
1 dl riven ost
4 skivor formfranska
1 dl grädde
2 msk hackad färsk basilika
2 msk hackad färsk persilja
1 vitlöksklyfta
örtsalt och svartpeppar

Smörj en eldfast form. Skala och tärna potatisen salta och peppra. Tärna fetaosten, klyfta tomaterna. Lägg ovanpå potatisen tillsammans med den rivna osten. Tärna formfranskan. Lägg tärningarna i grädde och krydda med örter, vitlök, örtsalt och peppar. Lägg brödtärningarna på toppen. Gratinera ca  30 minuter i 200 grader. Servera med sallad och goda oliver till vegetarianer och parmaskinka till dem som gillar det.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Sesampotatis

Lite prestationsångest blir det när man går ut i tidningen och talar om att man är "duktig" på matlagning. I sanningens namn så äter jag smörgås när jag är ensam hemma (och läser en bok) och ska det gå riktigt fort så gör jag som barnen. Snabbmakaroner och ketchup. Det går fort att äta också. Man behöver knappt tugga.
Men idag (igår) har Jonathan tränat handboll så han behöver riktig mat när han kommer hem. Ostschnitzel från scan och sesampotatis från lördagens NWT. Till det blir det grillade tomater och trattkantarellsås.

Tänk vad mycket gottman kan göra med potatis!

1 kg tvättad potatis
3 msk smör- & rappsolja
1 tsk salt, gärna gourmetsalt
1 msk vita eller svarta sesamfrön (vi tog blandade)

Klyfta potatisen. Blanda med övriga ingridienser. Stek i ugnen i 225  grader ca 45 minuter. Kan ta längre tid beronde på potatissort. Smaka först.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Potatisklyftor med fetaostkräm

Här kommer ett gott sommarecept för färskpotatis. Vi brukar grilla kyckling och lax för det är gott, lätt och enkelt. Så det blir potatisen till som vi varierar. Fetostkrämen är gjort på rester efter Benjamins pastasalld.

Grillat och gott en söndagskväll på altanen.

1 kg färspotatis
50 g smält smör
½ dl hackade färsk örter ( våra kommer från växthuset)
rosmarin, timjan, persilja, basilika, dragon
går bra att använda torkade också
2 tsk flingsalt

Tvätta och klyfta potatisen. Lägg i en långpanna. Häll på smör och hackade kryddor. Blanda runt. Strö över salt. Stek i ugnen i 200 grader ca 45-60 minuter. Rör om potatisen var 15:e minut.

100 g fetaost
5 soltorkade tomater
½ dl créme fraiche
1 vitlölsklyfta
10 blad färsk basilika
salt och svartpeppar

Blanda allt med mixerstav.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Potatisbullar

Vad gör man med kall pressad mandelpotatis som blivit över. För gott att slänga. Jag tog fram Prinsessornas kokbok från 40-talet. Där finns många recept på husmanskost. Ingen cocosmjölk, lime eller ajvar relish ingår.

Potatisbullar är ett bra sätt att ta vara på rester. Gammaldags och gott!

1½ liter kall pressad potatis
2 äggulor
2 äggvitor
2 msk smält smör
1 tsk salt
ströbröd

Rör ner äggulor, smör och salt med potatisen. Vispa äggvitorna och vänd ner dem i smeten. Forma bullar och lägg dem i ströbröd. Stek i smör på medelvärme tills de är gyllenbruna. Servera med lingonsylt.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Smör- och dillslungad färskpotatis

Jag köpte 4 kilo potatis på midsommarafton. Den var smakrik och fast istället för vattnig som den ofta är. Så nu frossar vi i potatisrätter. Idag blev det smör-och dillslungat till den rökta laxen.

Dill, smör och citron passar bra till färskpotatisen.

1 kg små potatisar
50 gr smör
saft av en citron
dill
salt

Tvätta potatisen. Koka den i extrasaltat vatten. När den är nästan klar häll av vattnet och ånga av. Pressa citronen, hacka dillen. Smält smöret på medelvärme. När det är smält, höj värmen till högsta och häll i potatisarna. Stek dem gyllenbruna. Häll på citron och dill och servera.

Njut av primören!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny