Utflyktsmat

Vinterchoklad

Det var många år sedan vi upplevde en så härlig vårvinter. Mycket snö, lagom kallt, soligt och dagsmeja. Som gjort för promenader med matsäck. Vi hittade vår lugna och soliga plats i en lekpark på Skåreberget.


Det gäller att ta vara på stunderna i solen.

Gunillas vinterchoklad (fungerar lika bra även andra tider på året)

1 liter mjölk
100 g choklad (70 %)
1 msk honung
½ tsk vaniljsocker
1 msk rom (om man vill)

Njut av dagen!

Pappa Torgny

Pastasallad med kaviar

När jag bodde i England köpte jag en scrapbook att samla recept i. I den finns många handskrivna lappar och tidningsurklipp. Där hittade jag Ingrids (min systers svärmor) pastasallad när jag letade efter ett annat recept. Roligt att återupptäcka gamla favoriter. Den är snabb och god, kanske lite somrig och passar utmärkt till utflyktsmat. Det här är ett recept som låter konstigt, men inehåller den där blandningen av sött, syrligt, salt och beskt som funkar bra på tungan.

Makaronsallad, perfekt för utflykten.

4 port.

6 dl okokta makaroner
2 dl gräddfil
1 dl majonäs
2 msk chilisås
6 msk kaviar (Ejderns)
1 dl finhackad dill
1 finhackad rödlök
2 hackade syrliga äpplen

Koka makaronerna "al dente", nästan klara. Skölj dem i kallt vatten. Blanda med övriga ingridienser. Förvånansvärt gott!

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Äggmackor

Jag älskar smörgåskrasse. Det här receptet är från Allt om Mat tror jag. Det är olika fyllningar till engelska sandwichar. Här kommer äggvarianten. Vad jag minns så blandade man bara ägg och majonäs i England men här är det fransk senap och smörgåskrasse som förhöjer smaken. Funkar både som lättlunch och utflyktsmat.

Engelska äggmackor med franskt sting.

6 skivor formfranska
2 hårdkokta ägg
½ dl majonäs (eventuellt lite crème fraiche)
1 ask smörgåskrasse
1 tsk fransk senap
salt och peppar

Hacka äggen och blanda med övriga ingridienser. Fördela på tre skivor formfranska. Lägg resterande över och skär till trianglar.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Triangelmackor

De här mackorna älskats av hela familjen och har följt med oss på många utflykter genom åren. Namnet har de fått av formen som är en kvarleva av vår englandsvistelse, där alla köpta mackor serverades i triangelform. Fyllningen är däremot en ursvensk smörgåstårtefyllning.

Våra trekantiga tonfiskmackor

2 burkar tonfisk i olja
2 dl gräddfil
1-2 msk citronsaft
3-4 msk finhackad purjolök
2-3 msk hackad dill
ciitronpeppar och salt

20 skivor formfranska
smör

Blanda alla ingridienser till en smet. Smöra 10 formfranskor och lägg på en klick tonfiskröra. Lägg lock på smörgåsen. Skär bort kanterna och dela smörgåsarna på diagonalen så att det blir två trianglar. Det går att servera dem direkt men de blir godare av att vila. 

Trevlig utflykt!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Hambugerrulle

Ännu ett bevis att provsmakning funkar. Den här mackan fick jag på ICA i Skåre för många år sedan. Jag kan inte göra den så ofta eftersom Torgny inte äter kött, men idag blir det utflykt med bröderna och deras barn. Brorsorna sätter gärna tänderna i allt slags kött. Även häst.

Hästar kan användas till mycket.

mjukt tunnbröd
hamburgerkött
crème fraiche
pepparrot
bregott

Blanda créme fraiche  och pepparrot till önska styrka. Smöra brödet, lägg ut 4 bitar kött och bred ut créme faiche. Rulla ihop och skär i två bitar.

Två fiskvarianter.

böcklingpastej
créme fraiche
hackad rödlök

eller

kaviar
finhacka gräslök

Ha en bra dag!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny