Frukost

Makrilröra med tomat och dill

 En lättlagad matig macka.


Morgontidningar och kaffe, städa, handla och sedan brunch - en lördagsrutin för oss.


Blanda godsakerna till en smaskig röra...

1 rökt makrill
2 stora matskedar crème fraiche
2 msk dill
2 msk strimlad torkad tomat i olja

Rensa makrillen och blanda med övriga ingredienser. Servera på ciabatta med sallad och tomat, klart!

God lördag!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Jachnun

 

Systersonen Simon, som vet att vi tycker om att laga mat och baka, mejlande nyligen: "Jag har nyss provat ett recept på en maträtt jag åt när jag bodde i Israel och som jag inte ätit sen dess. Det är lite pyssel men kan tänka mig att det är något du tycker om, jag hade jätteroligt medan jag gjorde det."


Kavla degen tunt...


...vik degen och pensla med smör...


...rulla degen till ett bröd...


...lägg rullarna i en kastrull tillsammans med okokta ägg och låt stå i
ugnen över natten i 100 grader.


Servera till frukost med finskurna tomater, de kokta äggen och kryddor
från Israel.

500g mjöl
1 msk socker
2 tsk salt
1 tsk bakpulver
150g smält margarin
vatten

Blanda ihop de torra ingredienserna väl, tillsätt margarin och vatten, lite i taget tills dess att det blir en fin formbar deg. Låt degen vila under bakduk i två timmar.
Mjöla köksbänk och kavel och dela upp degen i små bollar. Storleken beror lite på men jag gjorde mina något mindre än tennisbollar. Kavla sedan ut degen tunt, tunt, tunt i en rektangulär form. Jag gjorde mina ca 25*15. Smörj in ovansida med rumstempererat margarin och vik degen dubbelt. Vik den så att rektangeln blir smalare. Smörj in med mer margarin och rulla ihop degen likt en cigarr.

Degrullarna ska läggas i en gryta vars botten täckts av bröd och ovanpå det och runt med kanterna bakplåtspapper. Lägg rullarna tätt och ringla honung över. Lägg i tre tvättade ägg i grytan och på med locket.
Ställ in i ugnen på ca 90 grader över natten, jag hade mina i 12 timmar. På morgonen sprider sig en ljuvlig doft i köket som påminde mig om tiden på kibbutzen.

Servera med hackade tomater, zchug, salt och peppar.
Enligt judisk tradition får man ju inte sätta på ugnen under shabbat så då är det händigt med mat som får stå länge på låg värme.

Se till att det blir riktigt tunt kavlat. Vik gärna en extra gång, det ska bli lite som smördeg. Mina blev lite för kompakta. Googla gärna det finns bilder och instruktioner på nätet.

Rekommenderas varmt!

Tack för tipset Simon!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Dyppeägg eller Little Soldiers

När Jonathan var liten såg vi ett barnprogram där barnen gick ut och hämtade färska hönsägg och sedan åt dyppeägg. Barnprogrammet var engelskt men dubbat till norska. Sedan dess har vi ofta gjort dyppeägg till frukost när vi vill ha något extra festligt.

När jag var i Karlstad i tisdags för att slutföra försäljningen av huset passade jag på att göra diverse ärenden. Som sista ärende innan jag åkte hem till Göteborg skulle jag lämna en tavla för omramning hos Bomans Konst & Ramar i Stodene. Vi har varit där med många tavlor genom åren. Eftersom det ofta varit fågelmotiv har Tomas berättat om fåglar han sett i skogsbrynet bakom huset eller visat rådjuren han matar. Denna gång var det hans fru Anette som tog emot tavlan. Som ofta blev det en trevlig pratstund om varför vi flyttat till Göteborg och om barn och barnbarn och varför vi lämnade tavlan hos dem när vi flyttat (mycket billigare än i storstaden).

Avslutningsvis fick Anette mitt telefonnummer och namn. Då frågade hon om det möjligtvis var vi som hade den där trevliga matsidan på webben. Ja, visst är det vi. Då ska du få det här med dig, och så plockade hon fram ett paket med "riktiga" hönsägg i olika nyanser och storlekar.


Tack för de underbart goda äggen Anette!

För att göra dyppeägg rostar man bara bröd och skär upp dem i tunna stavar. Äggen (gärna riktigt stora) kokas en kort stund så att äggulan är ordentligt rinnig. Sedan är det bara att salta lätt eller använda citronpeppar, doppa brödstavarna i äggulan och njuta!


Vi har gått från snabb och exakt induktionsspis till långsam och osäker hällspis så vi har inte hittat rätt antal minuter för äggen ännu. Gulan ska rinna över kanten när man hackar av toppen på äggen.

I barnprogrammet kallades de dyppeägg. Andreas som bott några år i England kallade dem litte soldiers. När jag googlar hittar jag dippy eggs & soldiers, eller asparagus soldier enligt Jamie Oliver. Vi ska nog testa med sparris också, men för oss kommer de alltid att heta dyppeägg!

God och trevlig helg önskar

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

Frukostpankakor med banan

Andreas önskade frukostpannkakor med banan och kokos till sin födelsedag. Det blev jättegott.


Frukostpannkakor äter vi ofta. Men detta var en ny variant som gillades.


Kokos och banan tillsätts under stekningen.

2 ägg
5 dl lättfil
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk socker
1 tsk salt
4 msk smält smör
kokos
3 bananer, gärna väl mogna

Blanda de torra ingredienserna, blanda ner fil, ägg och smält smör. Häll smet i pannan, när det är dags att vända strö över kokos och skivad banan. Stek färdigt. Servera med lönnsirap eller vanlig ljus sirap.

Extra god frukost!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Lätta sirapspankakor

När barnen kommer hem på besök vill de gärna ha amerikanska pannkakor, eller sirapspannkakor som vi också kallar dem, till frukost. Det här receptet har jag fått av mina brorsdöttrar Rebecka och Emelie. Vi testade dem till frukost när huset var fullt i samband med Jonathans studentfirande.

 
Gärna lönnsirap och smör som rinner ner över pannkakorna.


Rebecka och Emelies recept.

Det är härligt när hela huset är fullt!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Ägg Benedict

När Andreas kommer hem vill han laga mat. Den här gången vill han göra Ägg Benedict med lax och pocherat ägg. Vi var tre som lagade maten. Det är pyssligt men gott. Passar bra som sen helgfrukost.


Resultatet efter en hel del arbete. Gott resultat!

4 formfranska, rostade
stuvad hackad spenat eller färsk, lättfräst i smör
4 ägg, stekta eller pocherade
4 skivor kallrökt lax, rå eller lättstekt
bearnaisesås


En tallrik i botten, avrunnet ägg, 80-gradigt vatten och 4 minuter.

Vi lärde oss pocheringen av Heston. Han har haft intressanta matprogram på SVT som återfnns på Youtube.
Heston Blumenthal - The Perfect Poached Egg

Det är roligt att lära nytt!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny