Deprecated: Required parameter $pos follows optional parameter $pid in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKMenu.php on line 66 Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $pid in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKMenu.php on line 66 Deprecated: Required parameter $pos follows optional parameter $level in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKMenu.php on line 85 Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $level in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKMenu.php on line 85 Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $pid in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKBase.class.php on line 426 Deprecated: Required parameter $pos follows optional parameter $pid in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKAsideMenu.php on line 64 Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $pid in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKAsideMenu.php on line 64 Deprecated: Required parameter $pos follows optional parameter $level in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKAsideMenu.php on line 79 Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $level in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKAsideMenu.php on line 79 Tillbehör

Tillbehör

Anchoïade sås

Jag fick sardeller över efter min caesardressing och då testade jag den här franska röran som passar till kota grönsaker. En ful men karakteristisk sås enligt Anna Bergström. Vi åt den till ungsbakad potatis.

50 g sardeller
1 stor vitlöksklyfta
2 krm timjan
1 tsk basilika
½ msk fransk senap
1 msk rödvinsvinäger
nymald vitpeppar
1 dl olja

Blanda allt med mixerstav eller matberedare.

Ny spännande smak!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Laxsmör

Nu har vi testat att göra laxsmör. Vi har Miriam och Erik på besök så vi gjorde det som förrätt med spenatsufflé, innan vi åt lax och rödtungerullader.


Fotografera fort, sa Gunilla, innan den sjunker.

50 g smör
100 g kallrökt lax
1 msk pepparrot

Smöret ska vara rumstempereat och laxen i småbitar. Kör med mixerstav till en slät massa. Smaka av med pepparrot. Låt stå kallt en stund.

Smaklig måltid

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Färsk sparris

Till gårdagens lax serverade vi färsk sparris. Vårkrispigt!

Håll i toppen av sparrisen och bryt av nedersta delen. Så gör mat-Tina och då slipper man det träiga. Håll i toppen och skala nedre delen. Grilla i grillpanna några minuter. Häll över smält smör och flingsalt.

Enkelt och gott!

Spenatsufflé

Vi köpte makrillfiléer på fiskbilen igår. Jag vill ha spenat till makrill. Det var min farmor Johannas specialitet. Stekt makrill och stuvad spenat. Till det rökta passar det med sufflé. Det är lätt och luftigt och passar utmärkt till fisken. Receptet kommer från nätet.

1 msk smör
1 msk mjöl
½ dl mjölk
½ dl grädde
½ tsk salt
1 krm muskotnöt
200 g hackad spenat
2 ägg

Detta räckte till 3 små suffléer. På en annan hemsida serverade de laxsmör till sufflén. Rumsvarmt smör blandat med finhackad kalrökt lax smaksatt med pepparrot. Det tänker vi pröva nästa gång.

God Helg!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Råstekt potatis

Det här är lite pillrigt och jag gör det när Jonathan inte vill äta vår "konstiga" vegetariska mat.


En köttbit mad kantarellsås och råstekt potatis till Jonathan

potatis
smör
olja
vitlök
salt och svartpeppar

Skala och skiva valfri antal potatisar. Stek dem i smör på ganska hög värme så att de får färg. Lite åt gången. Lägg sedan i all potatis och häll på lite olja och stek på svag värme till det är genomstekta 10-15 minuter. Pressa gärna i en vitlöksklyfta mot slutet. Det blir nästan som på restaurang. Smaka av med salt och peppar.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla

Avocadoröra

Vi köpte två stenhårda avocado förra helgen. Idag var de perfekta , men till vad? Det blev avocadoröra till färska räkor och rostat bröd. Jag har gjort den här röran för många år sedan som smörgåstårtefyllning. Idag är det gjort på känn.


Grönt och gott till räkorna.

2 avocado
2 msk créme fraiche
4 msk finhackad purjolök
½ tsk citronsaft
salt och vitpeppar

Gröp ur avocadona. Blanda med övriga ingredienser och kör med mixerstav till en slät röra. Citronen är till för att inte avocadon ska mörkna. Rosta bröd och bred på röran och toppa med räkor. Vill man ha lite sting kan man tillsätta några droppar tabasco.

Trevlig helg!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny